Brännvinets historia i stora drag 

Denna fakta är hämtad från boken "30 sorter Kryddat Brännvin och tre nya", 11:e upplagan. 

Brännvinet kom till Sverige runt 1400- talet. I Klemmings utgåva av "Läke - och Örteböcker från Sveriges medeltid", hittar man följande läkemedel

 "Brenth wiin"

Brännvinet skulle vara bra för gikt och bra för matsmältningen b.la. trodde man på den tiden. Det var här bränt vin började kallas för livets vatten. I slutet av 1400- talet fanns vinet att få på apoteken, men 1494 hade tre stockholmare börjat göra eget brännvin, där de fick höga böter. Redan här var det monopol på drycken. Fyra år senare fick Cort Flaskedragare ensamrätt till brännvinstillverkning i Stockholm. 

Annars var brännvinet i början främst för medicinalt bruk på medeltiden. På 1700- talet började man använda det till stärkande dryck istället. Man skriver att brännvinet kan användas till att klara av den svenska vintern. Eller att klara av det slitsamma arbetet som fanns på 1700- talet. 1787 avskaffades förbudet mot att skapa brännvin och man tillät den så kallade "Husbehovsbränningen". År 1855 upphörde det. 

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång