Hur man kryddar snapsen

Beskrivning på hur man kryddar snapsen

 

Här kommer en beskrivning på hur man ska krydda din snaps som är hämtad från boken "Hirkum Pirkum och andra brännvinskryddningar". 

Hur man ska krydda sitt brännvin är enkelt. Man tar kryddan som kan vara allt från växter, blad, bär blommor etc och täcker det med sprit under en viss tid. Helst ska växterna läggas färska i brännvinet och i lämpliga förvarningskärl. Ibland kan man ha torkade kvistar som t.ex. kryddan malört. Men utgångspunkten är nyskördade växter. Undantag är frön som skall torkas och tröskas först. 

Flytta helst inte runt flaskorna under extraktionstiden. När extraktionstiden är slut ska man sila. Ett vanligt Melitta kaffefilter går oftast bra. Ibland kan man använda en finmaskig sil, för att en del av smakämnena ska kunna passera.   

Lagringen ska man ha tålamod. Det är nödvändigt för att nå högsta höjder. Det gäller att kunna vänta månader eller år för att dryckerna ska mogna. Förr i tiden torkade man växterna för att ha de på lager till senare kryddningar. Nu har vi frys som ersättning för torkning och extrakt. 

Vilket brännvin ska man ha? "Brännvin Special" som har en alkoholhalt i dagens läge 30 %. Om man använder bär- brännvin kan man använda sig av ca 40 %. Dock ska man inte lägga kryddorna i alltför starkt sprit. Då kan man få oanade bismaker. Man kan späda ett extrakt med vodka så att procenten blir uppemot 40. Det bästa är okryddade brännvin därför ska man undvika främmande sorter med okänd smaksättning. Om man ska späda drycken till lägre alkoholhalt så är källvatten på flaska bäst. Använd inte kranvatten. 

Förvara i ljusa flaskor, men i mörkt utrymme. Om flaskorna är ljusa ser man lätt eventuella fällningar. För det mesta ska kryddning under produktion förvaras svalt och mörkt. Skriv på flaskorna vad du har kryddat med, datum och mängd. 

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång