Kryddor

Här är en lista på alla kryddor man kan använda sig av och vilka egenskaper de har: 

Anis

Anis används ofta i svenska och utländska snapsar. Som får smak av olika kryddblandningar. Man kan även använda den ensam för att få en klar lakritssmak. Snapsen får en gul färg när man enbart använder anis. 

Björnbär

Björnbären blommar i juni och augusti och kan skördas sent på hösten. Björnbär kan man göra en välsmakande likör av. Björnbär och bladen har använts som läkemedel i tusen år. Har en mild och syrlig smak. Snapsen har en vacker röd färg. 

Blåbär

Ger en distinkt och tydlig smak. Färgen varierar från röd till blålila. Blåbär innehåller gravämnen och gör snapsen lätt syrlig. Om man vill kan man förstärka den fruktiga smaken med en sockerbit i den färdigblandade snapsen. 


Citron

Citronen och pomeransen användes redan på 1700- talet för att smaksätta den svenska snapsen. Citronsnapsen ger en vacker gul brännvinsfärg och ger en syrlig smak. 


Dill

Dillen är en rätt så ovanlig krydda och underskattad. Det behövs väldigt lite dill för att få smak på snapsen. Det behövs oftast bara en liten knippe dill för att få en stark smak på snapsen. Glöm inte att späda snapsen med brännvin. Ger en frisk smak.  

Dragon

Dragonkryddan är en relativt ny krydda för att krydda sin snaps. I böckerna jag har använt mig av står det ytterst lite om denna krydda. Man får helt enkelt göra den och se vad det blir får smak och karaktär. 

Enbär

Enbären är en god krydda att göra snaps. Den ger en mjuk, oljig och mild smak. Man kan även blanda grogg på snapsen som man får fram.  

Fikon

Är en ovanlig krydda att krydda med. Ger inte en sådan söt smak som man kan tro. 

Fläder

Vanligast är att göra fläderblomssaft på fläder. Men man kan även krydda brännvinet med det. Dra inte flädern för länge för då blir snapsen inte god.   

Hallon

Vildhallon ger mycket mer smak när man kryddar den med snapsen. Men även köpta hallon går bra. Man kan prov med en eller två sockerbitar som ger en sommarsmak åt snapsen. 

Humle

Humle ger den karaktäristiska smaken för öl. Är ovanlig att krydda som snaps.  

Johannesört

Johannesörten är enligt mitt tycke kungen av kryddor i snapsen. Dels för den är en mycket vacker blomma och dels för den är en mytomspunnen ört, inom den kristna tron. Blomman ger snapsen en rosa- röd färg när den blandas med brännvinet. 

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång