Recept
Här kommer recepten för olika kryddor och kryddblandningar man kan använda sig av
Recepten är hämtade från böckerna "Hirkum Pirkum och andra brännvinskryddningar" , "Krydda din snaps" och "30 sorter Kryddat Brännvin och tre nya" (se sidan kontakt för mer information om böckerna).
Anis
Ta två matskedar anisfrön (ej stjärnanis) i en glasburk. Ta 1 dl brännvin och sätt på locket. Skaka om burken och låt burken stå framme en vecka. Häll det gula brännvinet i en tesil så du blir av med fröna, sedan sila igenom ett Melittafilter.
Nu ska du ha en vacker, gul och lakritsdoftande essens som du kan blanda med brännvin till önskad lakritsstyrka.
Blåbär
Precis som björnbären finns det olika recept på blåbärssnaps här kommer två olika:
Blåbärssnaps
Ta väl mogna blåbär och skölj rent dem i kallt vatten. Torka blåbären i luften och lägg dem i en tillbringare. Häll i brännvin så att de täcks. Dra bären i en vecka. Ta en finmaskig sil och sila av bären. Häll spriten i en flaska och lagra i ett halvår. Häll av bottensatsen och häll i lika mycket brännvin.
Ettårsbär
Är precis som namnet att man låter bären dra i ett år. Fyll en glasburk till hälften med blåbär och häll i brännvin så burken blir full. Efter två månader kan man provsmaka men man kan dra i ett år. Sila med en finmaskig sil, ej kaffefilter.
Efter några månaders förvaring blir det en bottensats som kan filtreras bort. Blåbärsbrännvin får en rödfärg.
Björnbär
Det finns olika varianter på björnbärsrecept det här är det enklaste och snabbaste receptet:
Sommarbjörnbär
En glasburk fylls med björnbär och täcks med brännvin. En vecka ska brännvinet dra. Sila av björnbären med en sil och spädes med lika mycket brännvin. Buteljeras och är klar att dricka.
Om man vill att snapsen ska smaka bättre lagra den några månader eller ett halvår.
Vinterbjörnbär
Skillnaden med vinterbjörnbär och sommarbjörnbär är hur länge spriten ska dra.
En glasburk fylls till hälften med björnbär och därefter med brännvin tills burken är full. Låt dra i två månader och provsmaka. Man kan även låta bären dra i ett år. Sila bort bären med en sil.
Förvara björnbärsbrännvin med tättslutande lock. Sommarbjörnbären ska användas till matsup medan vinterbjörnbären används som drink. Om det blir för starkt eller sur kan man lägga i lite honung.
Björnbärsblad
Bladen plockas i juni månad. ta 4 blad till 35 cl brännvin. Får dra i ljus i en vecka. Därefter i mörker i en vecka. Använd Melittafilter och buteljeras med två sockerbitar.
Kan drickas omgående, men helst lagras i några månader.
Citron
Citronsnaps kan man göra på många olika sätt. Helst ska man använda sig av skalet från citronen. I Italien har de Limoncello som är en citronlikör av rang. Viktigt att använda ekologisk citron om man ska göra snapsen på skal.
Citronskal i full längd
Lägg i citronskalet i full längd i en 75 cl flaska. Låt ena änden av skalet ligga i flasköppningen. Så man kan sätta fast det med korken. Fyll upp med brännvin och lägg en sockerbit i flaskan. Efter ett dygn drar man upp citronskalet och drycken är klar att drickas. Kan sparas länge men blir inte bättre på lagring.
Citronsnaps
Skala en hel citron lägg de gula bitarna i 70 cl brännvin. Låt ligga 1- 2 timmar och sila av bitarna. Blir vackert gul brännvin. Blir inte bättre på lagring.
Pomerans
Man använder pomerans i olika kryddblandningar för att göra snaps. Man kan även göra det för sig självt, dock är det ovanligt.
Ta 25 g torkade pomeransskal i 50 cl brännvin. Låt stå i ett dygn och provsmaka. Kan stå längre man för provsmaka sig fram. Filtrera och häll upp på flaska. Dock blir den inte bättre om den lagras.
Dill
Dillen ger en frisk och god smak på snapsen som är underskattad som snapskrydda.
Dillsnaps
Ta loss de fina dillbladen från stjälken. Hacka dillbladen och lägg de i ett par deciliter brännvin. Låt stå i en till två dagar och sila genom ett kaffefilter. Späd ut med mer brännvin så att du får den smak du vill ha på snapsen. Kan drickas direkt utan lagring.
Dragon
Dragonen är släkt med malört och gråbo. Är den kryddan som oftast förekommer som brännvins krydda, om man jämför med basilika, oregano, rosmarin och salvia. Dragon ingår "Rut på skärets" förslag till sju veckosnapsar. Enligt Rut ska det passa alldeles utmärkt som torsdagssnaps till ärtsoppan.
Dragonsnaps
Ta en småflaska och lägg blad eller kvistar i flaskan, drick efter hand. Ungefär som man gör med malörtskvist. Fyll ej med ny sprit efter hand. Man kan räkna med att kraften går ut kryddväxterna relativt snabbt.
Enbär
"När alla enbär mogna, bli alla flickor trogna" står det i Pelle Holms "Ordspråk och talesätt". Dock mognar inte alla enbären samtidigt. Ena året är enbären hårda och gröna med en smak av terpentin. Ett år senare blir de brunsvarta med ett överdrag av blått och då är de mogna. Fast då har de kommit nya omogna bär upp.
Enbärsbrännvin
Ta 50 lätt krossade mogna enbär och lägg de i 70 cl brännvin. Låt stå en vecka. Sila genom en duk och buteljera. Omskaka före användning, så att den goda oljan följer med i glaset. OBS torkade enbär går att användas i nödfall, men ger inte lika god smak.
Fikon
Skånska snapssällskapet föddes på skånska sydkusten. Det var några medlemmar som samlades, som hade gemensamt intresse att krydda brännvin. Medlemmarna är 20 stycken och ledamöterna väljs in. Av detta sällskapet publicerar jag ett recept på fikonsnaps.
Fikonsnaps
Ta 2-3 färska fikon och lägg de i en burk tillsammans med en hel butelj Brännvin Special. Innan ni lägger fikonen i spriten ska ni snitta de. Låt stå en vecka. Filtrera därefter bort fikonen och buteljera. Detta recept ger ett brännvin som inte är så sött som det låter.
Fläder
Gurun Albert Sanklef sa att kryddan fläder gjorde att snapsen smakade illa. Ironiskt nog är Halländskt Fläder som man köper på Systembolaget, en succé och det är det landskapet Sandklef härstammar ifrån.
Fläderbrännvin
Plocka de vita fläderblommorna då de blommar i juli månad. 2-3 kraftiga blomflockar rensas från alla stjälkar, ta endast de små vita blommorna i brännvinet. Lägg de i 35 cl brännvin i 2 dygn. Filtrera och buteljera. Ska drickas omgående. Fläderbrännvin är en färskvara och blir inte bättre med tiden.
Hallon
Ska man göra snaps på hallon så ger vildhallon mer smak. Annars går det bra med vanlig färsk hallon som man köper i butiken eller torget.
Hallonsnaps
L ägg mogna hallon i en glasburk, häll i brännvin så att bären täcks. Sätt på locket och låt stå i en vecka. Sila vätskan i en sil och sedan genom filter. Låt essensen klarna en tid i burk och blanda sedan med brännvin efter eget tycke och smak. Om man vill kan man prova lägga i två sockerbitar som ger mer en sommarsmak.
Humle
Humle är ölets dryck och ges dess smak till ölet. Men man kan även använda de till snapsen som en krydda. Men det gäller att plocka de när de är som bäst och det är i augusti månad. Omogen humle ger dålig smak och övermogen humle förlorar kraft i smaken.
Humlesnaps
Lägg två dl humlekottar i 20 cl brännvinoch låt stå i ett dygn. Filtrera och buteljera. Spädes 1:10. Blir godare om det lagras.
Johannesört
Alla kan låten Öppna landskap där man ska krydda sitt brännvin med Johannesört. Även om låten är kanske den mest kända låten i Sverige efter nationalsången så är nog Johannesörten kungen av kryddor när man ska krydda sitt brännvin. Dels för den är så mytomspunnen och dels för den är en så vacker blomma när den blommar.
Det finns sju arter av Johannesört den äkta varianten är den vanligaste och den fyrkantiga varianten är också vanlig. De andra fem är ovanliga och Hedjohannesörten är till och med fridlyst där den förekommer, främst i Halland. Så det gäller att ha med sig en fältflora när man plockar dem.
Johannesört
Plocka försiktigt de gula knopparna i juli augusti. ½ dl knoppar tas till 70 cl brännvin. Låt stå i 3 veckor filtrera med kaffefilter. Buteljera och låt gärna stå i några månader vinner på lagring.
Det finns inget som är så somrigare som jordgubbar. Som är ett måste vid midsommar. Man kan även göra en god snaps av detta ädla bär. När man gör snapsen så använder man sig av ett 40% brännvin. För att bären vattnar av sig som gör att brännvinet minskar sin alkoholhalt.
Jordgubbssnaps
En flaska fylls med väl mogna bär. Därefter tar man ett brännvin på 40% och fyller flaskan. Efter en vecka silar man bären. Mår bra utav lagring i en månad, kan dock drickas direkt. En snaps som är god att dricka till kaffet. Dock inte god att dricka till maten.